Juveniele Roze Spreeuw
door Frank Neijts |
De juveniele Roze Spreeuw van de Vessemse Vennen werd op 18-09-2003 ontdekt omdat de waarnemer een paar binnenvallende Spreeuwengroepen effe voor de grap checkte op 'n eventuele Roze (in het achterhoofd diverse waarnemingen van afgelopen week elders in NL). Reeds bij de 2e groep was het bingo! De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hij/zij niet meteen als Roze werd herkend maar het was wel een duidelijk lichter exemplaar. Nader onderzoek de andere dag (met enkele mensen posten bij de slaapplaats) leverde de bevestiging op.
Wie ook eens een poging wil wagen kan het volgende proberen:
Zoek een slaapplaats op en ga daar enige tijd voor donker posten, in elk geval tegen de tijd dat de eerste slapers arriveren.
Ga liefst met meerdere mensen: alleen is het op drukke slaapplaatsen ondoenlijk alle binnenvallende groepen te checken.
Zorg dat je zo staat dat je de vogels althans even met een donkere achtergrond kunt zien (in vol avondlicht lijken het allemaal Roze......).
Check of er een voorverzamelpunt in de omgeving is (gebouw, hoogspanningsleiding, bomen, badgelegenheid o.i.d.) als je de slaapplaats zelf niet kunt overzien. Je kunt dan de vogels zien zitten en dat kan aanzienlijk helpen bij de determinatie van een afwijkend geval (zie 7). Een telescoop is dus erg nuttig.
Let op elke "lichte" 'spreeuw' (bedoeld wordt licht grijsbruin, NIET wit!). Weliswaar kent de gewone Spreeuw een vrij zeldzame lichte variant van het jeugdkleed maar deze zijn in deze tijd (2e helft september e.v.) al doorgeruid. Juveniele Roze Spreeuw houdt zijn jeugdkleed (licht grijsbruin met witachtige onderzijde) veel langer. Natuurlijk bestaat er altijd een kans dat je een afwijkend gekleurde gewone Spreeuw treft maar die zijn misschien net zo schaars als echte Roze.
Juveniele Roze Spreeuw heeft in de vlucht een duidelijk lichtere stuit dan de rug. De vleugels nog iets donkerder. Een afwijkende gewone Spreeuw heeft dit zelden of nooit. Van onderen en in zit recht van voren is de onderzijde opvallend licht of zelfs witachtig, in elk geval lichter dan de rug (zal bij afwijkende Spreeuwen ook niet gauw voorkomen).
Zie je de vogel zitten let dan meteen op de kop: hèt doorslaggevende kenmerk is de vorm èn kleur van de snavel! Bij de Roze is deze dik en lijsterachtig (iets gekromde bovensnavel) met een opvallend gele ondersnavel. Bij de Spreeuw is de gehele snavel langer, platter en zwart.
Bovenstaande geldt juveniele dieren die in de herfst veel vaker worden gezien dan volwassen exemplaren. Een volwassen Roze Spreeuw heeft een zwarte kop, vleugels en staart en een lichtgekleurd lijf (in de herfst niet zo helder roze als in het voorjaar, meer met grijs vermengd).
Mocht je inderdaad stuiten op een afwijkende 'spreeuw' waarvan je vermoedt of zelfs zeker weet dat een Roze is, meld dit dan aan de site. Eventueel kunnen anderen je waarneming bevestigen en natuurlijk meegenieten van zo'n vogel!
Je hoeft natuurlijk niet persé 's avonds op pad. Je kunt ook overdag proberen groepen Spreeuwen af te zoeken naar een licht exemplaar al moet je dan veel kilometers maken om de trefkans te vergroten.